gejij en gejou


gejij en gejou 1.0

het voortdurend of herhaaldelijk iemand aanspreken met 'jij' en 'jou' in plaats van 'u'; voortdurend 'jij' en 'jou' zeggen tegen iemand; het jijen en jouen; het jij-jouen

Algemene voorbeelden


'Je wordt zo gehaald,' zegt het meisje. Dat gejij en gejou bevalt hem ook maar matig.

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

Tutoyeren of juist niet? Dat ligt helemaal aan jou. Vind je al dat gejij en gejou niet prettig, kies dan vooral voor 'u'. Dat adviseer ik je ook, als jouw doelgroep er een is waar tutoyeren niet op prijs gesteld wordt. Gaat jouw voorkeur uit naar een wat minder zakelijke benadering? Dan kun je dus beter het gebruik van 'u' en 'uw' vermijden.

https://tekstfontein.com/2015/03/24/tekstadvies-tutoyeren-of-niet-2/,

Het moet afgelopen zijn met het 'gejij en gejou'. Ik heb de leeftijd dat ze mij moeten vousvoyeren, ik ben geen snotneus. Zelfs mijn echtgenote spreekt mij soms in de u-vorm aan… tenminste, als ze boos is.

http://zakenreis.nl/blogs/orde-op-zaken-beleefdheidsnormen/,

Van gejij en gejou houdt ze niet. Bij haar voornaam genoemd worden wil ze niet. 'Ik ben juffrouw Rombouts.' Maar de leerlingen blijken erg op juf gesteld.

http://www.mugweb.nl/maand/artikelen/2004-10-vmbo-leerkracht.html

De gebeurtenis die, uit wederzijdse schaamte, aan alle gejij en gejou in onze verhouding een eind maakte, moest later hebben plaats gehad.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Nog voor hij het goed en wel besefte was het er uit. Of dat nu kwam door dat gepraat met Barmat of omdat het hem steeds weer ergerde slechts bij zijn achternaam genoemd te worden, dat gejij en gejou ook van al die kaderjongens van wie hij, op zijn beurt, hun naam vrijwel nooit aan de weet kwam, wie zou het zeggen, maar inmiddels riep hij in zijn mikrofoon "aiai sur!"

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,